Καλάθι αγορών
0 προϊόντα
 
Νόμισμα
 

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ

Από το Μεξικό με αγάπη έφτασε μια φορά κι έναν καιρό η φραγκοσυκιά στην Ευρώπη. Αυτό το άγριο φυτό, με τα φύλλα του να μοιάζουν σαν να κοιτούν παρακλητικά στον ουρανό, παραπέμπει αμέσως σε σκληρές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Μάνη ή η Κρήτη.


 

Θέλει ζέστη και ήλιο που πυρακτώνει το χώμα, θέλει μια ξεραΐλα που συναντά κανείς στην κεντρική και νότιο Αμερική ή στη Μεσόγειο, καθώς σ' αυτές τις περιοχές απαντάται η συνύπαρξη βράχων και ξερού χώματος. Μπορεί να ζήσει ακόμα και σε ελάχιστο χώμα, καθώς η ρίζα της δεν προχωρά βαθιά.

Κάπου στα μέσα του 16ου αι. Ισπανοί έμποροι έφεραν στην Ευρώπη από το Μεξικό τη φραγκοσυκιά. Το συγκεκριμένο είδος, αυτό με τα μεγάλα και σκληρά αγκάθια, όταν αναπτυσσόταν μπορούσε να είχε τη χρήση και ενός φυσικού προστατευτικού αναχώματος από κακόβουλους επισκέπτες.

Οι Μεξικανοί αγαπούν τόσο τη φραγκοσυκιά, που την έχουν συνδέσει με την ιστορία του έθνους τους. Στη σημαία της μεξικανικής δημοκρατίας, ένας αετός κάθεται πάνω σε μια σειρά φραγκόσυκα και κατασπαράζει ένα φίδι. Αυτό έχει την καταβολή του σε θρύλο που ήθελε τους Αζτέκους, που δεν είχαν πατρίδα, να περιπλανώνται στις ερημιές του βόρειου Μεξικού καταδικασμένοι να φτιάξουν τα σπίτια τους μόνο όταν δουν έναν αετό κουρνιασμένο πάνω σε μια φραγκοσυκιά.

Ο ίδιος θρύλος λέει ότι αυτό συνέβη στο έρημο νησάκι μιας λίμνης και εκεί ίδρυσαν την περίφημη Technotitla. Κι αν στις αρχές της διάδοσής της η φραγκοσυκιά καλλιεργήθηκε μόνο στους κήπους των ευγενών και των πλουσίων, γρήγορα κατέκτησε και τα φτωχικά νοικοκυριά, που βρήκαν στον καρπό της ένα πλούσιο από όλες τις απόψεις φρούτο.Τα κείμενα του κώδικα De la Cruz-Badiano, του 1552, αναφέρουν ότι τα φραγκόσυκα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία πολλών ασθενειών του ανθρώπινου σώματος ή και τραυματισμών, όπως για παράδειγμα τα εγκαύματα, που αποθεραπεύονταν με χυμό φραγκόσυκου ανάκατο με μέλι και κρόκο αυγού. Οι πρώτοι άποικοι του Νέου Κόσμου χρησιμοποιούσαν τα φύλλα της φραγκοσυκιάς ως έμπλαστρα σε ανοιχτές πληγές του δέρματος. Για τα αγκάθια είχαν ανακαλύψει έναν ρόλο που παραπέμπει σε πρωτόγονη βελονοθεραπεία. Τα έβαζαν στο πονεμένο μέρος και μετά τους έβαζαν φωτιά. Οσο πιο γρήγορα καιγόταν το αγκάθι τόσο αποτελεσματικότερο ήταν. Ετσι λοιπόν η Opuntia ficus-indica απέκτησε και ιατρικές ιδιότητες, που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι πολλά από τα συστατικά της φραγκοσυκιάς είναι δυνατόν να βοηθήσουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τα δύσκολα συμπτώματα ενός hang over. Είπαν ότι τα συστατικά αυτά είναι σε θέση να επανασυναρμολογήσουν τα κύτταρα που διαλύει ένα μεθύσι.

Το όνομά της μπορεί να παραπέμπει σε ινδική καταγωγή αλλά στην Ελλάδα χαρίσαμε στη φραγκοσυκιά πολλά ονόματα, όπως κλαψοσυκιά, παυλοσυκιά, μπαρμπαροσυκιά, παπουτσοσυκιά, φαραωσυκιά κ.ά.
 


Ο Δειπνητής deipnitis@enet.gr 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/09/2005

Συνταγές με φραγκόσυκο
Συνταγές με φραγκόσυκο
Πληροφορίες
Πληροφορίες