Καλάθι αγορών
0 προϊόντα
 
Νόμισμα
 

ΓΛΥΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Παραδοσιακά Ελληνικά Γλυκά του Kουταλιού

Ακόμα και στην εποχή μας τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν παραδοσιακό τρατάρισμα, είναι στην κυριολεξία το γλυκό καλωσόρισμα για τον επισκέπτη του φιλόξενου περιβάλλοντος ενός ελληνικού σπιτιού, είτε αυτός έρχεται απλώς για να χαιρετίσει είτε μόνο για κουβέντα. Μπορεί κανείς να γευτεί παρόμοια γλυκά σε ένα παραδοσιακό χωριάτικο "καφενείο" όπου συνοδεύονται συνήθως από έναν δυνατό ελληνικό καφέ και ένα ποτήρι παγωμένο νερό. Κατά το παρελθόν, αυτού του είδους τα γλυκά φτιάχνονταν συνήθως στο σπίτι σε μικρές ποσότητες, σύμφωνα με την τέχνη και τα μυστικά κάθε νοικοκυράς. Ονομάζονται "γλυκά του κουταλιού", γιατί συνήθως το μέγεθος τους όταν σερβίρονται είναι όσο ενός γεμάτου κουταλιού του γλυκού.

Τα περισσότερα από αυτά τα γλυκά προετοιμάζονταν την εποχή του χρόνου κατά την οποία ωρίμαζε κάθε φρούτο: αγριοκέρασα, σταφύλια, σύκα, βερίκοκα, μούρα, δαμάσκηνα, κυδώνια, περγαμόντα, και κίτρα, που ωρίμαζαν το ένα μετά το άλλο από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του Φθινοπώρου.

Αλλες παραλλαγές του γλυκού –με φιστίκια, καρύδια, σύκα και νεράντζια, για παράδειγμα- φτιάχνονταν με φρούτα που δεν είχαν ακόμα ωριμάσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα γλυκό του κουταλιού μπορούσε να φτιαχτεί με λαχανικά (ντομάτες ή μελιτζάνες) ή και από πέταλα λουλουδιών (τριανταφυλλιάς ή λεμονιού).

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες ή τις κομπόστες είναι ότι τα φρούτα διατηρούν το αρχικό τους σχήμα και χρώμα αλλά και τη γεύση και το άρωμά τους. Τα μοναδικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το νερό και η ζάχαρη και μια ιδέα από χυμό λεμονιού. Η παρασκευή κάθε γλυκού έχει τη δική της τεχνική και ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες στην προετοιμασία και την εκτέλεση της συνταγής.

Δυστυχώς, στις μέρες μας τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού έχουν αρχίσει σιγά σιγά να εξαφανίζονται. Ο χρόνος που μπορεί να διαθέσει η νοικοκυρά σε μια τόσο χρονοβόρα εργασία έχει περιοριστεί στο ελάχιστο και όσος της περισσεύει αναλώνεται σε άλλες σημαντικές εργασίες. Επιπροσθέτως, οι παραδοσιακές συνταγές λησμονούνται βαθμηδόν και τα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνονται και καταναλώνονται ολοένα και συχνότερα δεν αποτελούν τίποτε παραπάνω από φτωχές απομιμήσεις γλυκών αναμνήσεων.

Είναι πάντως ευχής έργον το γεγονός ότι ορισμένοι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για την ποιότητα, αφιερώνουν τον χρόνο και τον κόπο που είναι αναγκαίος για τη διατήρηση της παράδοσης.Συνταγές για γλυκά
Συνταγές για γλυκά