Καλάθι αγορών
0 προϊόντα
 
Νόμισμα
 

Συνταγές με σταφύλι

Σταφύλι: Ένας πολύτιμος σύμμαχος της υγείας σας


Αποτελεί τον καρπό του αμπελιού (στα λατινικά Vita Vinifera) που ήταν γνωστό από την παλαιολιθική εποχή και βρίσκονταν σε αφθονία στην πολική ζώνη με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης στην Ισλανδία και τη Βόρεια Ευρώπη. Με την εμφάνιση των παγετώνων, οι τοποθεσίες καλλιέργειας αμπελιών διαφοροποιήθηκαν και σήμερα το συναντάμε στις μεσογειακές χώρες, την νότια Αφρική αλλά και στα ζεστά μέρη της Βόρειας Αμερικής.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες σταφυλιού με χρώμα κόκκινο, κίτρινο και μαύρο (σκούρο κόκκινο). Όλες οι ποικιλίες είναι εξίσου ωφέλιμες γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B και C και κάλιο και αποδίδει 60 θερμίδες στα 100γρ που αντιστοιχούν που είναι ποσότητα ίση με 10-12 ρόγες.

Η κατανάλωση σταφυλιών συντελεί στη διούρηση και την αποβολή τοξινών λόγω της περιεκτικότητας τους σε κάλιο. Εξάλλου λόγω των αποτοξινωτικών ιδιοτήτων του σταφυλιού προέκυψε ο όρος σταφυλοθεραπεία που περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο σταφυλιού για μερικές μέρες, κάτι που στην αρχαία Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα σύνηθες. To ‘γαλλικό παράδοξο’ που αφορά στα μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης των Γάλλων παρά την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, οφείλεται στο γεγονός ότι καταναλώνουν κρασί που έχει τις ευεργετικές ιδιότητες του σταφυλιού.

Tα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και συντελούν στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η ουσία ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών έχει αντικαρκινική δράση, μειώνει την σύνθεση των ελεύθερων ριζών, τον κίνδυνο φλεγμονής και την συχνότητα εμφάνισης μεταλλάξεων. Επίσης μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται και στα μούρα, το πεύκο, τα φυστίκια και τα φασόλια έχει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τις βιταμίνες C και Ε και μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Την ίδια επίδραση έχουν και οι ουσίες τανίνη και κερκετίνη που επίσης βρίσκονται στα σταφύλια.

Τα παράγωγα προ’ι’όντα του σταφυλιού που είναι το κρασί, η σταφίδα και το ξύδι έχουν και αυτά τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες.

Συμπερασματικά, προτείνουμε την κατανάλωση 1-3 μερίδων σταφυλιού ημερισίως ως ενδιάμεσο σνακ μεταξύ των γευμάτων ή ως επιδόρπιο μετά το κυρίως γεύμα για να έχουμε τα ευεργετικά του οφέλη.Ταξινόμηση ανά:
Χοιρινό με σταφίδες
Χοιρινό με σταφίδες
recipes grape
0,00€