Καλάθι αγορών
0 προϊόντα
 
Νόμισμα
 

Συνταγές με ελιές

Ολες οι συνταγές με ελαιόλαδο κα ελιές που περιέχονται στη σελίδα αυτή είναι παραδοσιακές συνταγές από την Κρήτη, την Ελλάδα και την Μεσόγειο και αναδημοσιεύονται από την θαυμάσια έκδοση "12 μήνες με την Ελιά", που εκδόθηκε από τον πολιτιστκό οργανισμό "Οι δρόμοι της ελίας" του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Μεσσηνίας.

cooking

Πατέ ελιάς

Τοποθετείτε σε ένα μπολ 250 γρ. μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι, 80 γρ. αντσούγιες πλυμένες και ψιλοκομμένες 50 γρ. κάπαρη και τα πολτοποιείτε.

Προσθέτετε το χυμό ενός λεμονιού, μια κουταλιά σούπας μπράντι, 200 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Διατηρείτε το πατέ σε κλειστό βάζο στο ψυγείο και το καταναλώνετε πάνω σε ψωμί κατά προτίμηση ελαφρά φρυγανισμένο.

 Κοτόπουλο με ελιές

Κόψτε ένα κοτόπουλο σε μικρές μερίδες και βάλτε το σε ένα ταψί, όπου έχετε ήδη χύσει ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Κόψτε 2 πράσινες πιπεριές, 2 κόκκινες πιπεριές, 2 κρεμύδια και 2 σκελίδες σκόρδο σε μικρά κομάτια.

Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τις ελιές και ρίξτε τις πάνω στο κοτόπουλο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέστε 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες, ένα μεγάλο φλυτζάνι κόκκινο κρασί και ψήστε στο φούρνο για 1,5 ώρα περίπου μέχρι να πιεί τα υγρά.

 

Ελιές Τηγανητές

Παίρνετε μαύρες ελιές. Τους βγάζετε το κουκούτσι και τις ανακατεύετε σε κουρκούτι πηχτό που έχετε ετοιμάσει από νωρίτερα (ένα αυγό, αλάτι, πιπέρι, λίγη καυτερή πιπεριά τριμμένη, αλεύρι).

Με ένα κουτάλι παίρνετε από το μείγμα και τηγανίζετε σε καυτό λάδι.

 

 

Λιόψωμο με δενδρολίβανο

Σ' ένα μπολ ανακατεύετε ένα κιλό αλεύρι με 2 κουταλιες ξερή μαγιά και μια κουταλιά ρίγανη.

Προσθέτετε μια κουταλιά ζάχαρη, 2 κουταλάκια αλάτι, 80 γρ ελαιόλαδο, 2 φλιτζάνια νερό χλιαρό και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.

Οταν φουσκώσει, την απλώνετε σε λαδωμένο ταψί πιέζοντας ελαφρά για να γίνει επίπεδη, τη λαδώνετε και σχηματίζετε με τα δάκτυλα γουβίτσες όπου τοποθετούμε 150 γρ ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι τους και φυλλαράκια από δεντρολίβανο.

Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μια περίπου ώρα. Σερβίρετε ζεστό.

 

Ελιόπιτα Ρολλό

Ζύμη:
4 φλιτζάνια Αλεύρι ή περισσότερο, όσο πάρει
1 ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι

Γέμιση:
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
250 γραμμ. ελιές Αμφίσσης, κομματιασμένες, χωρίς κουκούτσια, που θα τις έχετε ξεπλύνει με χλιαρό νερό
Τα φύλλα από 3 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα (3 κ. σούπας)
Σουσάμι, προαιρετικά"

Ανακατώστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και φτιάξτε μια μαλακιά ζύμη με το λάδι και το πορτοκάλι. Αφήστε τη να "ξεκουραστεί".
Σοτάρετε το κρεμμύδι με το λάδι, βγάλτε το από τη φωτιά προσθέστε τις ελιές και αφού κρυώσει η γέμιση, το δυόσμο.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Χωρίστε στα 4 τη ζύμη, και πιέζοντας με τα χέρια, ανοίξτε με το κάθε κομμάτι παραλληλόγραμμα φύλλα, πάχους περίπου 1/2 εκατοστό. Αδειάστε πάνω σε κάθε φύλλο, περίπου 10 εκ. από τη μεγάλη πλευρά, το 1/4 της γέμισης σε μια γραμμή, και γυρίστε το φύλλο σε ρολό, αρχίζοντας από την πλευρά της γέμισης, για να την καλύψετε. Τοποθετήστε προσεκτικά, με τη βοήθεια σπάτουλας το ρολό σε ταψί, με την ένωση από κάτω. Αν θέλετε, πασπαλίστε με σουσάμι την επιφάνεια εργασίας, καθώς πλαταίνετε τα φύλλα, για να κολλήσει το σουσάμι στα ρολλά.
Ψήστε τις ελιόπιτες για 20 λεπτά στους 220 βαθμούς, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία του φούρνου, και για άλλα 30-35 λεπτά στους 180, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.
Αφήστε να κρυώσουν τελείως, και κόψτε ροδέλες με οδοντωτό μαχαίρι, για να σερβίρετε.



Ταξινόμηση ανά:
Καλαμαράκια με ελιές
Καλαμαράκια με ελιές
recipes olive
0,00€