Καλάθι αγορών
0 προϊόντα
 
Νόμισμα
 

Ιστορικό

 

Η Εταιρεία

Ιστορικό

 

Η εταιρεία Μπουτάρη Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1879 από τον Ιωάννη Μπουτάρη, προπάππου του σημερινού Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου, Κωνσταντίνου Μπουτάρη. 

Η εταιρεία σφράγισε το ξεκίνημα της με μια επιτυχία που έμελλε να καταχωρηθεί στην ιστορία του ελληνικού κρασιού ως θρυλική: τη «Νάουσσα Μπουτάρη», το πρώτο ερυθρό εμφιαλωμένο κρασί που κυκλοφόρησε στην πρωτόγονη τότε Ελληνική αγορά.

Το κοινό, αναγνωρίζοντας την ποιότητα και την καινοτομία του εγχειρήματος, αγκάλιασε με θέρμη τη «ΝΑΟΥΣΣΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ» που χρίστηκε, δικαιωματικά, η «βασίλισσα» του κόκκινου ελληνικού κρασιού και η ναυαρχίδα της μακριάς αλυσίδας προϊόντων που ακολούθησαν.

Το 1906 κτίστηκε και το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο – κάβα στη Νάουσα, στην οδό Ζαφειράκη 35.


Το 1935, ο γιος του Ιωάννη, Στέλιος αναλαμβάνει τα ινία, φέρνοντας, όπως ήταν φυσικό, την ορμή και τη νέα πνοή του στην ήδη καθιερωμένη οινοποιία. Τα όρια της χώρας του δεν τον σταματούν και ανοίγεται και προς τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού ξεκινώντας από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο. Τη μεταπολεμική περίοδο, ο Στέλιος Μπουτάρης ουσιαστικά σφραγίζει την εποχή του επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του στην Αθήνα και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Ανοίγει το δεύτερο οινοποιείο της εταιρείας στη Νάουσα, στην οδό Βρυσακίου 2. Γεννημένος μέσα στο κρασί, αλλά και προικισμένος με ένα σπινθηροβόλο εμπορικό πνεύμα πολλές φορές μπροστά κι από την εποχή του, εδραιώνει αδιαφιλονίκητα την ηγετική θέση της εταιρείας που με τα προϊόντα της είναι παρούσα σε κάθε γωνιά της χώρας.


Το 1968, οι δύο γιοι του Στέλιου, ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης παραλαμβάνουν τη σκυτάλη για να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα την εταιρεία, «εις το όνομα του πατρός και του παππού και του προπάππου...». Είναι η επικίνδυνη εποχή του μεγάλου εχθρού του αμπελώνα της Νάουσσας, της φυλλοξήρας. Αντιμετωπίζοντας ωστόσο τον κίνδυνο σαν πρόκληση, οι υιοί Μπουτάρη αποφασίζουν να στραφούν και προς την αμπελοκαλλιέργεια. Είναι η δεύτερη, μετά την εμφιάλωση, μεγάλη και καθοριστική στροφή της εταιρείας προς την καινοτομία και την εξέλιξη. Αρχίζει η περίοδος των μεγάλων επενδύσεων σε αμπελώνες, εξοπλισμό και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.


Στις αρχές του 1978 αρχίζει τη λειτουργία του το Οινοποιείο Μπουτάρη στη Στενήμαχο Νάουσης, καρδιά, ως και σήμερα, της εμφιάλωσης και παλαίωσης της εταιρείας. Την ίδια εποχή δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη κρασιών Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) σε όλη την Ελλάδα και η οινοποιητική δραστηριότητα της Μπουτάρη Οινοποιητικής επεκτείνεται στη Γουμένισσα, στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στη Νεμέα και στην Κρήτη.

Την ίδια εποχή ιδρύει τα πρώτα οινοποιεία δίπλα σε ιδιόκτητους αμπελώνες της σε επιλεγμένες αμπελοοινικές περιοχές. Τα οινοποιεία Μπουτάρη διαθέτουν σύγχρονο οινοποιητικό εξοπλισμό και συμμετέχουν ενεργά στην αμπελοοινική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους.


Τη δεκαετία του 1980, το Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρίας ακολουθώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις πειραματίζεται στην καλλιέργεια και οινοποίηση ξένων ποικιλιών και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών τη σειρά των Πειραματικών κρασιών Μπουτάρη. Στη συνέχεια, μετά την πολύ θερμή ανταπόκριση των καταναλωτών, κυκλοφορεί τα πιο επιτυχημένα από αυτά, τα σημερινά Ξένα Ποικιλιακά κρασιά της (Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc). 

Η εταιρεία αναπτύσσεται ραγδαία. Η επιβεβαίωση έρχεται το 1987 με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και την ίδρυση του Ομίλου Μπουτάρη (Ι. Μπουτάρης & Υιός Holding A.E.).

Στα πλαίσια της αναπτυξιακής στρατηγικής του Ομίλου Μπουτάρη αποφασίζεται η επέκταση και σε άλλες δραστηριότητες, στην αγορά των ποτών. Το 1989 ο όμιλος Μπουτάρη αποκτά την αποκλειστική αντιπροσώπευση και εμπορία των οινοπνευματωδών ποτών (Jonnie Walker, Gordon’s Gin κτλ) της πολυεθνικής United Distillers Plc. (σημερινής Diageo) (1989 – 1993). 


Το 1990 η εταιρεία Μπουτάρη καινοτομεί για ακόμα μία φορά ανοίγοντας τις πόρτες των οινοποιείων της στο κοινό. Ξεκινώντας από το οινοποιείο Μπουτάρη στην Σαντορίνη οι επισκέπτες γνωρίζουν τον μαγικό κόσμο του κρασιού μέσω: μίας οργανωμένης ξενάγησης στους χώρους οινοποίησης και παλαίωσης, της παρακολούθησης ενός εντυπωσιακού πολυθεάματος με θέμα την ιστορία της αμπέλου και του κρασιού στο νησί. Η εμπειρία κορυφώνεται με μια γευστική δοκιμή των τοπικών κρασιών σε συνδυασμό με τοπικές γεύσεις.

Παράλληλα, οι επενδύσεις που είχαν γίνει στα Οινοποιεία, στους Αμπελώνες και στην οινολογική έρευνα δημιούργησαν την υποδομή για να κυκλοφορήσουν κρασιά και από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της εταιρείας, τα σημερινά «Κτήματα Μπουτάρη»: Κτήμα Μπουτάρη στην Φιλυριά από τον αμπελώνα στην Γουμένισσα, Κτήμα Μπουτάρη στο Σκαλάνι & Φανταξομέτοχο από τον ιδιόκτητο στην Κρήτη, Κτήμα Μπουτάρη στα Σελλάδια από την Σαντορίνη, 4 Εποχές από την Μαντινεία και Κτήμα Ρωξάνη Μάτσα από την Αττική.


Το 1991, ο όμιλος Μπουτάρη εξαγοράζει την πλειοψηφία των μετοχών στην Ανδρέας Καμπάς Α.Ε. την παραδοσιακή και παλαιότερη βιομηχανία οίνων και ποτών της Αττικής.


Το 1992 ο Όμιλος Μπουτάρη επεκτείνεται στην αγορά της ζυθοποιίας αγοράζοντας την Henninger Hellas Α.Ε.


Το 1995 η Μαρίνα Μπουτάρη, πρωτότοκη κόρη του Κωνσταντίνου Μπουτάρη επιστρέφει από τις σπουδές της στην Αμερική και εισέρχεται στο δυναμικό της εταιρίας.


Το 1996 τα δύο αδέλφια, ο Κωνσταντίνος και ο Γιάννης Μπουτάρης, αποφασίζουν να χωρίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης αναλαμβάνει την ηγεσία του Ομίλου.


Το 1997 ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης ταράζει τα νερά της αγοράς δημιουργώντας τον «Μύθο» την πρώτη ελληνική lager μπύρα (1992-2005). Η μπύρα Μύθος αποτέλεσε ένα ακόμα τολμηρό βήμα του Ομίλου Μπουτάρη, καθώς στην ελληνική αγορά μπύρας δεν κατάφερνα να εισχωρήσουν με επιτυχία νέες μάρκες. Όμως, ο Mythos, συνδυάζοντας την εξαιρετική ποιότητα και γεύση με την αυθεντική προσωπικότητά του, «κέρδισε» τις καρδιές των καταναλωτών.


Το 2002 με στόχο την αξιοποίηση της δυναμικής ανάπτυξης της αγοράς του εμφιαλωμένου νερού μέσω της μεγάλης εμπειρίας και γνώσης του καναλιού διανομής ποτών, μπύρας και αναψυκτικών αποφασίζεται η εξαγορά της πλειοψηφίας της Κύμη Εμφιαλωτική Ε.Π.Ε., εταιρείας παραγωγής Φυσικού Μεταλλικού Νερού με έδρα την Κύμη Ευβοίας.


Το 2005 η Χριστίνα Μπουτάρη δευτερότοκη κόρη του Κωνσταντίνου Μπουτάρη επιστρέφει από τις σπουδές της στην Αγγλία και εισέρχεται στο δυναμικό της εταιρείας.


Το 2006 η διοίκηση του Ομίλου αποφασίζει να εστιάσει στο core business, το κρασί. Πουλάει το σύνολο της συμμετοχής της στην Μύθος Ζυθοποιία Α.Ε. Την ίδια χρονιά, ξαναποκτάει τον συνολικό έλεγχο της Μπουτάρη Οινοποιητική Α.Ε. μέσω της εξαγοράς του συνολικού μεριδίου που κατείχε η Global Finance για λογαριασμό στρατηγικών επενδυτών της.

Για να αξιοποιήσει την εμπειρία και τεχνογνωσία της μέσω της λειτουργίας των 6 οινοποιείων της ανά την Ελλάδα αλλά και παράλληλα να διευρύνει τους ορίζοντές της, το 2006 η εταιρία αποφασίζει να εξαγοράσει το Domaine de Mayrac ένα οινοποιείο που περιβάλλεται από έναν αμπελώνα 700 στρεμμάτων στο Lanquedoc της Γαλλίας. Με την κίνηση αυτή η Μπουτάρη Οινοποιητική πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά όντας η πρώτη οινοποιία στην Ελλάδα που εξαγοράζει οινοποιείο στο εξωτερικό.


Ταξινόμηση ανά:
BOUTARIS 1
BOUTARIS 1
BOUTARIS wine
0,00€
BOUTARIS 2
BOUTARIS 2
BOUTARIS wine
0,00€
BOUTARIS 3
BOUTARIS 3
BOUTARIS wine
0,00€
BOUTARIS 4
BOUTARIS 4
BOUTARIS wine
0,00€